Zoeken...

Activiteiten

Exposities

1 september 2023 t/m 28 oktober 2023

Mini-expositie gadgets en hebbedingetjes Needse winkeliers

Henk de Reus heeft de afgelopen jaren ‘weggevertjes’ verzameld van Needse winkeliers. De verzameling bestaat uit mokken, glazen, pennen, asbakken, petten en kledinghangers en nog veel meer. Als er maar een naam of afbeelding opstaat van een winkelier of bedrijf.

Veel namen kennen we nu alleen nog maar in onze herinnering. Na de zolderopruiming heeft Henk onlangs zijn verzameling beschikbaar gesteld aan de Historische Kring en een deel hiervan is nu te zien in de Oale Smederieje.

 

Op woensdagmiddagen (14:00 – 16:00 uur) is de Smederieje geopend en is de mini-expositie te bekijken.

Mini-expositie gadgets en hebbedingetjes Needse winkeliers

Eerdere exposities

20 februari 2016 t/m 16 april 2016

Kearls

In de Oale Smederieje is vrijdagavond de expositie ‘Kearls’ geopend. De vele genodigden pasten maar net in de ruimte van de Historische Kring Neede, waar Tijs de Groot zijn dertig portretten van willekeurige Needse mannen laat zien.

De Groot maakte een reeks zwart-wit foto’s van in zijn ogen kleurrijke Needenaren die hij zomaar op straat aansprak. Nagenoeg iedereen werkte graag mee. De geportretteerden zagen elkaar vrijdagavond pas voor het eerst. Tot dan was het een verrassing wie te zien zou zijn. Na enkele korte toespraken werd de tentoonstelling geopend door kleinkinderen van De Groot, die de afgedekte foto’s onthulden.

Kearls

26 september 2015 t/m 30 november 2015

Vroeger, toen en nu

Ter gelegenheid van het vernieuwde centrum van Neede en de feestelijke opening op zaterdag 26 september 2015 richt de Historische Kring Neede (HKN) in de Oale Smederieje een tentoonstelling in, met als titel: Vroeger – Toen – Nu. Centrum van Neede in beeld gebracht voor 3 generaties.

De Historische Kring zal niet alleen foto’s laten zien uit het verleden (begin 1900), maar ook foto’s uit de jaren 1960/1970/1980 en van het heden. Zo zal de expo meerdere generaties aanspreken en bij velen herinneringen oproepen. Door foto’s te tonen van het heden laat de Historische Kring zien dat ze vooruit kijkt en nu al de huidige situatie vastlegt voor de volgende generatie.

De vitrinekasten in de smederij worden ingericht met promotiemateriaal en/of artikelen uit het verleden van diverse Needse (oud)ondernemers. Gedacht moet worden aan: kleerhangers, asbakken, stickers, producten met daarop de bedrijfsnaam en/of logo van de ondernemer. Op deze manier speelt de Historische Kring op een originele manier in op de opening van het vernieuwde winkelcentrum. “We kunnen nu al melden dat we prachtig en uniek materiaal van (oud)ondernemers binnen hebben gekregen. Ook tijdens de expositieperiode maken we graag een plekje vrij voor aangeboden artikelen”, aldus de medewerkers van de Historische Kring.

Vroeger, toen en nu

Zoeken