Zoeken...

De oude doos

Huize De Kamp

Een eerste vermelding van het huis komen we tegen in 1469.
De vroegere heerlijkheid Borculo bezat een eigen Ridderschap, waarvan de leden een havezate moesten bezitten. De kamp is de laatste, nog intact zijnde havezate; de overige zeven zijn verdwenen of vervangen door een boerderij.
Hoewel het huis al in 1469 vermeld werd is het huidige huis pas gebouwd in 1636, mogelijk met gebruikmaking van delen van een vorig huis. In 1789 onderging het huis enige veranderingen waarbij de trapgevels verdwenen en de ramen gemoderniseerd of zelfs geheel nieuw en op andere plaatsen aangebracht werden en oorspronkelijke ramen werden dichtgemetseld.
In 1789 werd het huis door het echtpaar Becking – ten Cate gemoderniseerd en geschikt gemaakt voor de nieuwe bestemming. Want voortaan resideerde op het huis geen adel meer, maar werd het als herenboerderij geëxploiteerd.
Ook aan het Becking-tijdperk kwam een einde, toen Willem Arnold De Kamp verkocht aan de Gemeente Neede, die een deel van de erbij behorende gronden nodig had voor de uitbreiding van het dorp.
Het huis is daarna grondig gerestaureerd en de grachten die omstreeks 1870 waren gedempt, werden weer uitgegraven en men mag wel zeggen dat de oude havezate een sieraad voor de omgeving is geworden.

Terug naar overzicht

Zoeken