Zoeken...

De oude doos

Stichting Vrienden van Huize de Kamp

Op 1 juni 1982 is de ‘Stichting Vrienden van Huize de Kamp’ opgericht. Het doel van de stichting was het behoud van de Havezate de Kamp in het buitengebied van de gemeente Neede. Dit adellijke huis stamt waarschijnlijk uit 1636, misschien is het nog wel ouder. In de jaren 80 van de vorige eeuw werd het met sloop bedreigd. Mede door de activiteiten van de stichting is het gebouw behouden gebleven. Aan het eind van de jaren 80 kreeg de Stichting een aantal kamers op de bel etage in gebruik. Met een banklening en een garantie van de gemeente Neede kon de stichting een antieke inboedel overnemen waarmee de kamers werden ingericht. Wat later werd de banklening door de gemeente omgezet in een subsidie.

 

Stichting Vrienden van Huize de Kamp

Incidenteel werd Huize de Kamp opengesteld. Regelmatig ondernam de stichting activiteiten om de Kamp onder de aandacht van publiek en politiek te houden. In de stijlkamers kon in de 90er jaren getrouwd worden. Toen werd Huize de Kamp ook dependance van het gemeentehuis van Neede. Toen op 1 januari 2005 de gemeente Neede opging in de gemeente Berkelland  is er nog een vergeefse poging gedaan de boerderij bij Huize de Kamp te verbouwen. De subsidie lag klaar maar wegens tijdgebrek werd de subsidietermijn overschreden.

Stichting Vrienden van Huize de Kamp

Direct daarna bleek de nieuwe gemeente Huize de Kamp liever kwijt dan rijk te zijn. Hoewel de verkoop tot op heden niet gelukt is werd de stichting in 2008 gesommeerd de Kamp leeg op te leveren. De stichting heeft toen de hele inventaris laten veilen bij veilinghuis Derksen in Arnhem.

Terug naar overzicht

Zoeken