Zoeken...

Themaboek

Brulfteneugers anno 1912

Jaar van uitgifte: 2011

Auteur: Arjen van der Ziel

Asjen van der Ziel (1905 – 1990) wilde als jonge jongen graag studeren om predikant te worden, maar daar kon in eerste instantie geen sprake van zijn. . In de bakkerij van zijn vader kwam men handen te kort. Hij werd daarom bakkersknecht bij zijn vader. De tweede zoon uit het gezin, Johannes,  mocht wel naar de ULO in Neede omdat hij fysiek minder sterk werd geacht. Toen Johannes met het ULO-diploma niets beter wist te bedenken dan toch maar bakker worden kon Asjen alsnog zijn droom realiseren. Hij werd alsnog predikant en was dat het grootste deel van zijn leven in Groningen. Maar, hij was en bleef verknocht aan de Achterhoek.

Breulfteneugers anno 1912 heeft hij geschreven op zijn oude dag. De kennis en ervaring putte hij uit zijn jeugdjaren. Als bakkersknecht van zijn vader kwam hij bij veel boeren in de omgeving. Toen Johannes de rol van bakkersknecht van zijn (oudste) broer overnam, reageerden meerdere klanten teleurgesteld: ‘Waor is oen breur ‘ebleem? Daor ko’j ze geneugelek met kuiern’.

Genoeglijk en onderhoudend is de rode draad van dit themanummer. Mede door de foto’s van de Oudestraat in vervlogen tijden.

Brulfteneugers anno 1912

Zoeken