Zoeken...

Themaboek

Einde van het stenen tijdperk

Jaar van uitgifte: 2020

Auteur: H. de Reus

Door Adriaan Frans Bouricius werd in 1828 de eerste steenfabriek op het Kisveld gevestigd. Een jaar later kwam deze in handen van Jan Hendrik Willem ten Bokkel Huinink. De steenfabriek op het Kisveld is vanaf de overname in 1829 tot aan de verkoop in 1954 aan aannemersbedrijf Schipper en Meijerink in handen gebleven van de familie Ten Bokkel Huinink, maar liefst 125 jaren. De jaren meegerekend, dat het bedrijf werd voortgezet door Schipper en Meijerink, heeft de productie nog tot aan 1968 plaatsgevonden en is daarmee met 140 jaren een van de oudste bedrijven die in Neede heeft bestaan.

Hoeveel Needse arbeiders en arbeiders uit omliggende plaatsen hun levensonderhoud hebben verdiend bij de steenfabriek is niet bekend. De salariëring was in ieder geval zeer karig en om in hun onderhoud te kunnen voorzien hadden vele arbeiders thuis nog een bescheiden boerenbedrijf.

De auteur heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de geschiedenis van de steenfabriek. Hij heeft daarbij gesproken met hen die er (nog) hebben gewerkt of die nog een actieve herinnering hebben aan de fabriek. Helaas bleken niet alle herinneringen te verifiëren of waren ze met elkaar in tegenspraak.

Einde van het stenen tijdperk

Zoeken