Zoeken...

Themaboek

Neede’s jam, The jam for the upper ten

Jaar van uitgifte: 2003

Auteur: Arjan van Faassen

Als je een aantal jaren geleden jam riep, dan dachten veel mensen meteen aan Flipje van de Betuwe’. Tegenwoordig noemen de echte jamliefhebbers bij jam de in een adem de Nationale jammarkt In Neede. Sinds 1991 houdt de gemeente Neede een keer per jaar, op de laatste woensdag van de zomer (school) vakantie, een bijzondere markt waarop alles wat met jam en vruchtenconserven te maken heeft verkocht kan worden. Na lange brainstorm sessies waarbij allerlei ideeën werden verworpen kwam het idee ter sprake om een jammarkt te organiseren. ‘Neede heeft immers een jamfabriek gekend’. Er werd een plan gemaakt voor het gemeentebestuur, en die vond het een goed idee.

De Nationale Jammarkt is inmiddels (2003) uitgegroeid tot een evenement met zo’n 130 standhouders en 30 tot 40 duizend bezoekers.

De Needse jamfabriek van de Tuinbouwmaatschappij ‘Gelderland’ opende in 1903 haar deuren aan de Stationsweg. Tijdens het verschijnen van dit themanummer in 2003 is dat dus honderd jaar geleden. Een goede gelegenheid om uitgebreid terug te blikken op de roemruchte historie van Neede’s jam.

Neede’s jam, The jam for the upper ten

Zoeken