Zoeken...

Themaboek

Stoom-, steen- en pannenfabriek, erven W. ten Cate, Neede

Jaar van uitgifte: 1992

Auteur: A.J. Derking

De oudste onderneming (fabriek) in deze sector in Neede  is de pannensteen- en tegelfabriek ’t Kisveld van de firma S. ten Bokkel Huinink, opgericht in 1829. De fabriek heeft gestaan op de hoek van G.L. Rutgersweg/Rondweg en de productie werd gestaakt in 1968. In 1862 werd door W. ten Cate een veldoven gebouwd aan de Bergweg (thans nummer 16) en rond de eeuwwisseling bouwde G. Rohaan, afkomstig uit Markelo, aan de Bergweg (thans nummer 9) een veldoven. In 1917 is deze fabriek gestopt met de productie. Alleen een dichtgetimmerde droogschuur herinnert nog aan deze fabriek (ook deze schuur is overigens inmiddels afgebroken).

De Needse berg was een zeer geschikt punt voor het winnen van klei voor het vervaardigen van stenen en dakpannen. Deze kleilagen zij gevormd in de prehistorische tijd  en lagen op een geringe diepte. De kleilagen kenden een verschillende samenstelling, een gele soort die vooral geschikt was voor het bakken van stenen en een vette soort meer geschikt voor dakpannen.

In de Needse berg zijn  geologische lagen aanwezig die in eerste instantie niet (goed) door geologen gedetermineerd konden worden . Het tijdperk waarin deze lagen zijn afgezet heeft een aparte naam gekregen: ‘Het Needien’.

Stoom-, steen- en pannenfabriek, erven W. ten Cate, Neede

Zoeken