Zoeken...

Themaboek

Voor hen die vielen, Neede 1940-1945

Jaar van uitgifte: 1985

Auteur: S. de Graaf, G.A. Hemelman, A.J. Hofmeijer, G.H. ter Horst, H.G. Klanderman, G.W. Klanderman. H. de Reus en A.J. Temmink.

‘Laten wij ons vrede en vrijheid waardig tonen. Wij moeten oorlog voorkomen, maar vooral ook vrede inhoud geven, in ons land en over de grenzen heen. Bij alle verschillen van inzicht is dit een gezamenlijke opdracht’.

Beatrix, prinses der Nederlanden.

De oorlogsjaren, 1940-1945, in ons eigen dorp, Neede. Dat is geen eenvoudige opgave geweest voor de samenstellers. Wat wordt gepubliceerd en wat niet……….

Een ding is echter zeker. Ook in de oorlogsjaren werd (opnieuw) duidelijk dat een gemeenschap nooit en te nimmer onder het juk van een vreemde mogendheid kan en wil leven. Wat ook zeker is: er is in Neede tijdens de oorlogsjaren veel gebeurd. Heldhaftige dingen, maar ook intrieste zaken. Er waren veel landgenoten die hun beste beentje voor wilden zetten en dat ook deden, maar er waren ook landgenoten die daar anders over dachten.

De samenstellers hebben maandenlang archieven nageplozen, interviews gehouden en veel (ingezonden) stukken nagelezen.

De samenstellers beogen zeker niet compleet te zijn met dit themanummer, maar dat het vertelt over een aantal belangrijke gebeurtenissen uit de oorlogsjaren in Neede.

Dit themanummer wil graag een herinnering zijn.

Voor hen die vielen, Neede 1940-1945

Zoeken